De Kampeer Specialist van Zeeland

Kampeer Trends 2015 | Wat is hot en wat is not?

Posted by on mei 19, 2015 in Nieuws | 0 comments

Ken je die goede oude tijd nog? Een dag van te voren sprokkelde je alle kampeerspullen bij elkaar en laadde je alles in de auto om vroeg in de ochtend te vertrekken naar het zuiden van het land. Misschien werd het zelfs een kampeervakantie in Frankrijk, dat was destijds heel gewaagd.

Tegenwoordig zijn er zoveel manieren om te kamperen zoals glamping (glamour camping) of het tegenovergestelde bamping (basic camping) waardoor het plannen van een kampeervakantie knap ingewikkeld kan worden. Voor inspiratie en hulp kun je dan ook een kijkje nemen naar de kampeertrends van 2015.

Kampeer Trends 2015 | De vijf trends van dit jaar

Kamperen blijft in Nederland hot en het animo om te kamperen is er de laatste jaren flink versterkt. Volgens cijfers van de ANWB zijn meer dan 3 miljoen Nederlanders dit jaar op kampeervakantie gegaan. De kampeergangers geven diverse redenen op om op kampeervakantie te gaan: de gezelligheid, de rust, de natuur of de vrijheid

Dus, wat was er dit jaar zoal populair bij de 3 miljoen Nederlanders die je voor gingen? We hebben de vijf belangrijkste trends voor jou op een rijtje gezet.

Glamping als alternatief voor luxe hotel

Ook dit jaar blijft glamping, het kamperen in een luxe tent of caravan, populair. Een dergelijk arrangement biedt dezelfde voordelen als een super deluxe hotel of appartement maar tevens de vrijheid van het kamperen in het tent.

Glamping wordt ook wel het Nieuwe Kamperen genoemd. Het is kamperen zonder alle ongemakken die normaliter bij kamperen komen kijken. Je hoeft dus niet op een klein gaspitje te koken maar hebt toegang tot elektriciteit, warme douche en tegenwoordig zelfs internet.

Voor een luxe camping betaal je natuurlijk wel wat meer maar veel mensen hebben het ervoor over. Je betaalt immers voor een kamer in een drie of meer sterren hotel ook de hoofdprijs.

Luxe tent

Bamping als avontuurlijke survival uitdaging

Kamperen draait vandaag de dag om tegenstellingen. Sommige mensen kiezen juist voor kamperen met een kers op de slagroom terwijl anderen juist het liefst back-to-basics gaan. Dit laatste wordt ook wel aangeduid als minimalistisch kamperen of bamping.

Kampeerders die voor deze variant van kamperen kiezen zetten hun tentje neer op een kampeerterrein met zo weinig mogelijk voorzieningen. Je zult jezelf warm moeten houden met je eigen kampvuur en het eten zul je zelf in de rivier moeten vangen.

Aangezien deze vorm van kamperen steeds populairder wordt, zijn er in de kampeer- en sportwinkels steeds meer artikelen te vinden die hier op in haken.

Ultieme vrijheid door te kamperen

Veel Nederlanders kiezen ervoor om te kamperen vanwege de vrijheid die met een kampeervakantie gepaard gaat. Kamperen moet het ultieme gevoel van vrijheid geven en wanneer je dan ook ’s nachts in je tent naar de sterren staart beleef je dat gevoel.

Flexibiliteit speelt dan ook een grote rol. Kampeerders willen tegenwoordig zelf bepalen wanneer zij aankomen en vertrekken en deze data ook tussentijds kunnen aanpassen. Ook de mogelijkheid om op meerdere plekken te kamperen is populair.

Kamperen met een camper

Op reis gaan met de camper is zeker niet nieuw. Sterker nog, de camper is een oude klassieker en deze vorm van kamperen is dan ook al decennia lang populair bij kampeerders die het ervoor over hebben om een camper aan te schaffen.

Een camper biedt veel flexibiliteit aangezien het in feite een tent en een auto in één is. Je kunt met alle gemak meerdere landen bezoeken en in één vakantie talloze bewonderenswaardige plekken bezoeken.

Campervakanties zijn dan ook ideaal als je wat langer op vakantie wilt gaan. Meerdere weken op één camping staat wordt op den duur saai maar met de camper kun je van plek naar plek reizen.

Ieder jaar naar dezelfde camping

Net als op vakantie gaan met een camper blijft het ieder jaar trouw terugkeren naar dezelfde camping populair bij Nederlanders. Wanneer je namelijk ieder jaar dezelfde camping bezoekt, dan leer je veel mensen kennen waardoor er een soort van tweede familie bestaat.

Het maakt niet uit waar deze camping staat alhoewel veel Nederlanders in dit geval voor een camping in eigen land kiezen. Dit soort kampeervakanties zijn vooral geliefd onder de oudere leeftijdsgroepen aangezien zij minder waarde hechten aan avontuur en afwisseling en het vertrouwde gevoel fijn vinden.